Tekeningen van peuters voorspellen intelligentie

KIJK-redactie

20 August 2014 09:00

Tekeningen van 4-jarige kinderen zijn voorspellend voor hun intelligentie op latere leeftijd, zo blijkt uit Brits onderzoek.

Britse wetenschappers vroegen kinderen van vier jaar oud om een mens te tekenen. Ze keken hoe nauwkeurig de koters dit deden. Kinderen die ‘betere’ tekeningen (met meer kenmerken zoals oren, ogen, armen) maakten, bleken intelligenter te zijn dan hun leeftijdsgenoten die minder nauwkeurig tekenden. Ook bleek dat zij tien jaar later nog steeds slimmer waren.

Erfelijk

De onderzoekers waren benieuwd of de tekenvaardigheid van kinderen werd beïnvloed door hun genen. Daarom lieten ze 7752 4-jarige tweelingen in vijf minuten een mens tekenen. Vervolgens gaven ze de tekeningen een score die afhing van de kenmerken die kinderen hadden getekend. Een tekening met twee armen, twee benen, een lijf en een hoofd (maar zonder gezichtskenmerken) kreeg bijvoorbeeld een vier. De kenmerken waar rekening mee werd gehouden, waren: armen, benen, handen, voeten, ogen, oren, neus, mond, hoofd, lichaam, haar en kleding.

Ze ontdekten dat de tekeningen van eeneiige tweelingen (die precies dezelfde genen hebben) meer op elkaar leken dan die van twee-eiige tweelingen (die, net als ‘gewone’ broers en zussen, ongeveer voor de helft dezelfde genen hebben). Ze concludeerden dan ook dat de nauwkeurigheid van de tekeningen van kinderen voor een gedeelte erfelijk is.

Iets slimmer

Ook wilden ze weten of de nauwkeurigheid van de tekeningen die kinderen maken een indicator is voor hun intelligentie op latere leeftijd. De proefpersonen werden daarom op 4-jarige leeftijd gevraagd om een tekentest en een intelligentietest te doen, waarna 2348 tweelingen tien jaar later nog eens een intelligentietest deden.

Zoals verwacht bleken de tekentestscores te correleren met de scores van de IQ-test op dezelfde leeftijd. Maar de scores bleken bovendien de intelligentie op 14-jarige leeftijd bijna net zo nauwkeurig te voorspellen als de intelligentietest.

Desondanks is er geen reden om bezorgd te zijn als je kind slecht tekent. De associatie tussen de tekentestscore bij 4-jarigen en de intelligentie bij 14-jarigen is weliswaar significant, maar toch erg klein.

Bronnen: Psychological Science, King’s College London via EurekAlert!

Beeld: Twins Early Development Study, King’s College London


Meer Nieuws