Televisieprogramma selecteren met je brein

Naomi Vreeburg

22-06-2015 13:00:44

Tijd om je afstandsbediening te vervangen? Door middel van een headset kun je met brainpower de zender veranderen.

Stel je voor hoeveel makkelijker het leven zal zijn als je nooit meer hoeft te zoeken naar die vermaledijde afstandsbediening, maar gewoon een film of televisieserie kan uitkiezen door eraan te denken. Deze verlossende technologie lijkt steeds dichterbij te komen met een nieuw prototype headset.

Dit idee is afkomstig van het technologiebedrijf This Place dat samen met de BBC het prototype wist te maken. Tien medewerkers van de BBC hebben het systeem met succes getest. Zij hoefden zich alleen maar flink te concentreren om een televisieprogramma van iPlayer, een on-demand-platform van de BBC, te laten selecteren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het werkt als volgt: elke film of serie wordt 10 seconden lang op je televisiescherm getoond. Wanneer je er niet in bent geïnteresseerd, zet je je brein gewoon in de relaxstand. Als je een voorbijkomend programma wilt zien, moet je je concentreren door bijvoorbeeld je ogen te sluiten en zwaar te ademen. De headset meet de hersengolven en vangt dit signaal dan op.

Klinkt goed, toch? Helaas is de kans klein dat we het apparaatje binnenkort op de markt kunnen verwachten. Volgens de twee bedrijven is het prototype ontwikkeld om programmamakers en techneuten een idee te geven hoe de technologie in de toekomst zou kunnen worden gebruikt. Er is nog een lange weg te gaan om er ook echt een commercieel systeem van te maken.

Bronnen: IFL Science, Science AlertPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws