Tentoonstelling: Buitenaards. De jacht op planeten

kijkmagazine

15-09-2014 11:00:32

De tentoonstelling Buitenaards. De jacht op planeten van het Teylers Museum is een mooi opgezet geheel, maar meer samenhang was prettig geweest.

Allereerst: Buitenaards. De jacht op planeten, nu te bekijken in het Haarlemse Teylers Museum, is een mooi opgezet geheel. Oude instrumenten, videobeelden, foto’s, zelfs een iPad-game: in het zaaltje dat voor de tentoonstelling is ingeruimd, worden alle middelen ingezet om de bezoeker in contact te laten komen met de sterrenkunde van verleden, heden en toekomst.

Toch ‘maar’Buitenaards_13 drie sterren, want de naam van de tentoonstelling wekt de verwachting dat het onderwerp het ontdekken van planeten is – en hoewel daar meer dan genoeg over te vertellen is, worden toch allerlei andere sterrenkundige (en zelfs niet-sterrenkundige) onderwerpen aangesneden. Ook zit er weinig lijn in: van William Herschel, die in 1781 Uranus ontdekte, ga je bijvoorbeeld direct naar de kosmische achtergrondstraling.

Dat alles maakt van Buitenaards absoluut geen onprettige ervaring; wie ook maar een beetje in astronomie is geïnteresseerd, zal er met plezier rondlopen. Maar er had een expositie met meer samenhang in gezeten.

*** | Teylers Museum, Haarlem | entree volwassene € 11,- | tot en met 26 oktober 2014Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis