Tentoonstelling: Petra, wonder in de woestijn

KIJK-redactie

31-10-2013 13:00:47

Start de Indiana Jones-tune, want die hoor je eigenlijk constant in je hoofd als je de tentoonstelling over de woestijnstad Petra bezoekt. KIJK bezocht de expositie in Leiden.

Hij figureerde al in diverse speelfilms: Petra, de beroemde, uit rotsen gehouwen woestijnstad in Jordanië, bestaande uit immense graven en tempels. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft nu de sfeer van het cultuurwonder proberen te vangen met grote foto’s, beeldhouwwerken en verschillende opgegraven voorwerpen waaronder aardewerk.

Petra_campagne_800p

Naast de vele grote foto’s, is er ook een kamer met computeranimatie aanwezig. Op de vier wanden wordt een animatie van de stad Petra afgespeeld. Aan de hand van de ruïnes die er nu liggen, heeft de computer de gebouwen in oorspronkelijke staat nagebootst. Hierdoor krijg je een goede indruk van hoe de stad er vroeger uitgezien heeft.

Als je nog nooit in Petra bent geweest, dan is aan de hand van de tentoonstelling goed te begrijpen waarom sommigen het ‘de mooiste archeologische plek op aarde’ noemen. Toch blijft de sfeer die in Petra moet heersen lastig te vangen in een museum.

*** | Rijksmuseum van Oudheden, Leiden | entree volwassene € 12,- | t/m 23 maart 2014

Tekst: Gerben Kamphorst

Beeld: Andreas VoegelinPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis