Test met ‘ruimteparachute’ succesvol

André Kesseler

25-02-2015 16:00:09

Een Amerikaanse bedrijf dat passagiers voor veel geld naar grote hoogte wil brengen, heeft met een geslaagde test een belangrijke stap gezet.

Het bedrijf World View, uit Arizona, heeft met een speciale ballon een parafoil (een soort parachute) naar een hoogte van 31.151 meter gebracht. Daar werd de parafoil geopend, waarmee het ding het record voor ‘hoogste parachute’ ooit vestigde. Daarna werd de terugtocht naar het aardoppervlak volbracht.

140623-worldview3_bc616360622d8320d294ae91a61e7ed4

Volgens woordvoerder Taber MacCallum heeft World View daarmee een mijlpaal bereikt. “De succesvolle vlucht van de parafoil brengt ons dichter bij het moment waarop we passagiers veilig naar de rand van de ruimte kunnen brengen.” World View wil volgend jaar in staat zijn om een capsule mee te nemen met daarin twee bemanningsleden en zes passagiers.

Er waren dit keer geen mensen aan boord, maar wel twee experimenten: een test met een nieuwe HD-video van de Montana State University (waarmee in 2017 een zonsverduistering wordt gefilmd) en een experimentele sensor die de concentraties ozongas kan meten.

2.19.15_Balloon-2

‘De rand van de ruimte’, iets wat Felix Baumgartner ook al riep tijdens zijn recordpoging skydiven van 39 kilometer hoogte, blijft overigens een vreemde bewering. Officieel begint de ruimte namelijk pas bij Kármánlijn op 100 kilometer boven de aarde.

Maar goed. Het is hoog genoeg om de kromming van de aarde te zien en de ‘ruimtetoeristen’ een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Dit is ongeveer wat ze te zien krijgen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Als de trip ten einde is, wordt de capsule losgekoppeld en zweeft het gevaarte aan de enorme parafoil terug naar de aarde. Een kaartje voor deze attractie kost overigens zo’n 55.000 euro.

Bronnen: World ViewDiscovery NewsSpace.com

Beeld: World ViewPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws