The Economist verbouwt Europa

kijkmagazine

27 May 2010 10:00

In het echt zou het geen realistisch project zijn: Europa leefbaarder en logischer maken door allerlei landen om te wisselen en te verplaatsen. Maar stel dat het zou kunnen, wat zou je dan doen?

Die vraag stelde het Britse weekblad The Economist zichzelf. Het resultaat is hier te bewonderen, met een toelichting in het Engels.

Onder meer worden België en Tsjechië min of meer van plaats verwisseld. “De onbegrijpelijke taalstrijd van de Belgen doet denken aan Midden-Europa op zijn slechtst”, stelt The Economist – en dus moet het land daar maar naartoe. Ook leuk voor ons, want “de stoïcijnse, goed georganiseerde Tsjechen zouden het goed kunnen vinden met hun nieuwe Nederlandse buren, en vice versa”.

Engeland moet vanwege zijn slechte financiële toestand naar het Middellandse Zeegebied. De vrijgekomen plaats is voor Polen: “Dat land heeft wel genoeg geleden onder zijn locatie tussen Rusland en Duitsland.” Oekraïne neemt dan weer die plek in, onder meer zodat Rusland wat naar het zuidwesten kan verschuiven. “Dan is Siberië voor de Chinezen”, aldus The Economist, “die dit gebied vroeg of laat toch wel zullen innemen.”

Verder is er in het new and improved Europa plek voor een aantal nieuwe landen. Zoals Syldavië en Bordurië, bekend van de stripreeks Kuifje. Weten we gelijk hoe serieus we het plan van The Economist moeten nemen.

Bronnen: The Economist

Beeld: The Economist


Meer Nieuws