Tien gewassen gekweekt op ‘Marsbodem’

Naomi Vreeburg

10 March 2016 11:00

Planten kweken op Mars

Op gesimuleerde Martiaanse grond kunnen gewassen prima groeien, zo blijkt uit Nederlands onderzoek.

De deelnemers van het Mars One-project zullen groene vingers moeten ontwikkelen, want ruimtetuinieren is van essentieel belang als je een andere planeet wil koloniseren. Maar is de grond van de rode planeet wel geschikt om gewassen op te kweken? Ja, zo claimen onderzoekers van Wageningen University. Ze hebben tien verschillende soorten gewassen weten groot te brengen op ‘Martiaanse grond’.

Vulkaan

De grond is niet echt afkomstig van Mars, maar komt uit een vulkaan in Hawaii. Toch lijkt deze bodem sterk op die van de rode planeet. Vanaf april 2015 werden hier gewassen op gekweekt, waaronder tomaten, erwten, rucola en radijsjes. Een halfjaar later werden ze geoogst.

Dezelfde gewassen plantten de onderzoekers op grond afkomstig uit een woestijn in Arizona. Deze grond was vergelijkbaar met de bodem op de maan. Ook werden de tien gewassen op normaal aardse grond gekweekt.

Uit dit experiment bleek dat de totale hoeveelheid biomassa die de onderzoekers verkregen op de Martiaanse grond vergelijkbaar was met de biomassa verkregen op de aardse grond. De biomassa op de maanbodem was wel veel lager dan op de aardse grond.

Eetbaar

Of de gewassen echt overleven op Mars blijft de vraag. Want in het experiment werd alleen de bodem gesimuleerd; de ruwe omstandigheden op onze buurplaneet niet. De planten zijn namelijk gekweekt in een glazen kas waar het vochtgehalte, de hoeveelheid licht en de temperatuur stabiel werden gehouden. Dit deed hoofdonderzoeker Wieger Wamelink echter met een reden: “We verwachten dat de eerste gewassen op Mars in ondergrondse kamers worden gekweekt, waar ze zijn afgeschermd van de vijandige omgeving.”

Nog een onzekere factor is of de tien gewassen eetbaar zijn. De grond bevat namelijk zware metalen die de planten op kunnen nemen. De onderzoekers willen een volgend experiment uitvoeren om te testen of dit daadwerkelijk gebeurt. Om geld voor deze studie in te zamelen, hebben ze een crowdfunding-campagne opgestart. Als blijkt dat de gewassen veilig zijn, maken de financiers kans om ze te mogen proeven. Als ze durven, tenminste.

In KIJK 9/2015 schreven we al over ruimtetuinieren. Dit stuk is via Blendle terug te lezen.

Bronnen: Phys.org, Science Alert










Meer Nieuws