Tijd dringt voor Russisch Zuidpoolonderzoek

kijkmagazine

19 January 2011 10:00

Russische wetenschappers boren momenteel door het kilometers dikke Zuidpoolijs een gat naar het daaronder gelegen Lake Vostok. Ze hebben nog tot 6 februari om die klus te klaren.

Lake Vostok werd in 1973 ontdekt op ruim 3 kilometer onder het oppervlak van Antarctica, zo is te lezen in ons artikel ‘De Zuidpool geeft zich bloot’ (KIJK 2/2011). En, als het aan een team Russische poolonderzoekers ligt, kunnen we binnenkort eindelijk wat van het zoete water waar dit meer mee is gevuld aan een nader onderzoek onderwerpen. Ze zijn namelijk as we speak bezig een gat door het ijs te boren richting het meer, en moeten naar eigen zeggen waarschijnlijk nog maar enkele tientallen meters.

Alleen: het boren gaat momenteel met een tempo van zo’n 3 meter per dag, meldt Nature News, en het team werkt met een strakke deadline. Op 6 februari vertrekt namelijk het voorlopig laatste vliegtuig van hun onderzoeksstation huiswaarts, dus daar moet iedereen die nu aan het boren is (en niet op de Zuidpool wil overwinteren) in zitten. Is het voor die tijd niet gelukt om het wateroppervlak van Lake Vostok te bereiken, dan gaat de boorklus voorlopig de diepvries in. En in dat geval kan de draad pas op zijn vroegst in december 2011 weer worden opgepikt.

Bronnen: Nature News

Beeld: NASA/Goddard Space Flight Center


Meer Nieuws