Time-lapse: koraal graaft zichzelf uit

KIJK-redactie

2012-02-27 16:00:27

Paddenstoelkoraal graaft zichzelf uit

Elke maandagmiddag posten we op KIJK.nl een time-lapsefilmpje. Deze keer: de verwoede poging van paddenstoelkoraal om zich te bevrijden uit het zand.

Koraal wordt van tijd tot tijd bedekt door sediment, waardoor het sterft; zo ook het toepasselijk genaamde paddenstoelkoraal. Maar zoals het onderstaande filmpje laat zien, heeft deze kolonie van poliepen een interessante manier om zich te bevrijden: door zichzelf op te blazen. De ritmische bewegingen die hiermee gepaard gaan, vergroten de poliepen tot wel vijf maal hun normale grootte. Het hele proces duurt zo’n tien tot twintig uur en is hier gefotografeerd met tussenpozen van 10 seconden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Coral Reefs via Springerlink80beats/Discover Magazine


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.