Toekomstige jachtvliegtuigen toch bemand?

André Kesseler

09-02-2016 09:00:48

Twee maanden geleden liet het Amerikaanse Northrop Grumman al een plaatje zien van toekomstige jachtvliegtuigen. In een nieuw reclamefilmpje laat de vliegtuigbouwer doorschemeren dat die volgende generatie fighters nog best een piloot aan boord kunnen hebben.

Northrop Grumman maakte een 30 seconden durend reclamespotje, waarin een aantal pijlvormige jachtvliegtuigen voorbij schieten. Als je goed kijkt, zie je een cockpit met daarin een menselijke vlieger. En dat is bijzonder, omdat veel luchtvaartdeskundigen er toch stiekem van uitgaan dat de opvolgers van de F-22 en de F-35 weleens onbemand zouden kunnen zijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Toch lijkt het erop dat de optie wordt opengelaten of dat er een soort mengvorm komt. DARPA, het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger, liet eerder al weten dat het niet zozeer kijkt naar specifieke technologieën, zoals stealth of draaibare stuwstralen (thrust vectoring), maar naar manieren om allerlei wapenplatformen samen te laten werken. Bemande zesde-generatie-fighters zouden dan tijdens bepaalde missies bijvoorbeeld worden vergezeld door een zwerm drones die min of meer zelfstandig doelen uitschakelen.

Hoe dan ook: de rol van de mens in de cockpit lijkt nog niet uitgespeeld.

Bronnen: DARPAPopular Science, Northrop Grumman

Beeld: Northrop GrummanPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes