Toename ‘shaken babies’ tijdens recessie

kijkmagazine

08 May 2010 13:00

Ook kinderen worden de dupe van de recessie, en wel op een heel pijnlijke manier. Volgens Amerikaanse onderzoekers lopen ze in deze zware tijden namelijk een grotere kans om het slachtoffer te worden van het shaken baby syndrom.

Het betreffende onderzoek werd gedaan door Rachel Berger en collega’s van het Children’s Hospital of Pittsburgh. Zij bekeken de gegevens rond 512 kinderen die gedurende de afgelopen zes jaar werden opgenomen met hersenbeschadigingen veroorzaakt door mishandeling (abusive head trauma, oftewel shaken baby syndrom). Daaruit bleek dat het aantal gevallen per maand bijna verdubbeld is sinds het begin van de huidige recessie, eind 2007.

Berger nam bij dit onderzoek vier steden onder de loep: Pittsburgh, Cincinnati, Seattle en Columbus (in de staat Ohio). In alle vier was het genoemde effect waarneembaar, maar het was het sterkst in Seattle en Pittsburgh.

Hoewel de onderzoekers menen dat de recessie de oorzaak is van deze toename, is dat niet zeker. In elk geval hebben ze nog geen verband aan het licht kunnen brengen tussen het grotere aantal ‘shaken babies’ en de werkloosheidscijfers.

Bronnen: American Academy of Pediatrics, via PhysOrg.com, USA Today, Children’s Hospital of Pittsburgh

Beeld: Rotorhead


Meer Nieuws