Filmpje: toerist aan de haal met dodelijke octopus

kijkmagazine

31-01-2019 12:59:06

Als de toerist had geweten dat de kleine, schattig ogende octopus een van de giftigste dieren op aarde was, zou hij hem waarschijnlijk niet hebben opgepakt.

De vakantie van deze toerist had wel erg vervelend kunnen eindigen. In het filmpje dat de man op de Chinese media-app Tik Tok postte, is te zien hoe hij een kleine octopus in zijn hand houdt. Leuk, tot je je realiseert dat het een blauwring octopus is – een van de giftigste dieren op aarde. Het zal zijn geluksdag zijn geweest, want de toerist heeft niks aan het voorval overgehouden.

Lees ook: Filmpje: onderzoekers spotten spookachtige octopus

Schijn bedriegt

Ze mogen er dan schattig uitzien, de pakweg tien centimeter grote blauwring octopusjes zijn een van de giftigste beesten ter wereld. Hun speeksel bevat namelijk tetrodotoxine, een verlammend gif dat het zenuwstelsel aantast. Klinkt bekend? Dat kan, het is namelijk hetzelfde gif dat de kogelvis gebruikt om zijn slachtoffers mee om te leggen.

Na een beet van zo’n octopus, die op het moment zelf vaak onopgemerkt blijft, is het binnen een paar minuten met je gedaan. Tetrodotoxine is namelijk niet alleen duizendmaal zo giftig als cyanide, er is geen tegengif bekend.

In het filmpje hieronder is te zien hoe de toerist met vuur speelt – mazzelaar:

Vakantiefilmpje

Dat de man slechts een kleine beet van de dood verwijderd was, zal hij wel niet geweten hebben toen hij het beestje uit het water plukte. Maar ja, hij had het dier natuurlijk überhaupt niet moeten oppakken. Helemáál omdat de man zijn vakantie in Australië vierde, waar piepkleine kwalletjes en doodgewone spinnen je al een reisje naar de eerste hulp kunnen bezorgen.

Kijken doe je met je … ogen!

Bronnen: Reddit via IFLScience

Beeld: Tik Tok via Reddit

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis