De tofste gadgets van de CES

KIJK-redactie

10-01-2014 16:00:11

Parrot MiniDrone

Op de jaarlijkse Consumer Electronics Show laten grote en kleine bedrijven zien wat voor elektronica ze dit jaar gaan aanbieden, van goedkope drones tot buigbare tv’s. Speciaal voor KIJK zet NUtech.nl-verslaggever Colin van Hoek vanaf de beursvloer de vier leukste gadgets op een rij.

1. Drones

De bekende dronemaker Parrot toonde op CES twee nieuwe drones. Een van de twee is de MiniDrone, een vrij standaard vliegende drone maar dan kleiner en goedkoper (zie foto). Een exacte prijs is nog niet bekend, maar hij moet fors goedkoper zijn dan Parrots AR.Drone 2.0 (vanaf circa 280 euro).

De tweede versie, de Jumping Sumo, kan niet vliegen, maar rijdt rond en springt. Beide drones hebben een camera en kunnen eenvoudig met een smartphone worden bestuurd. Met deze modellen brengt Parrot drones meer uit als ‘speelgoed’ in plaats van als serieus apparaat om bijvoorbeeld luchtfoto’s mee te maken.

2. Buigbare tv’s

Samsung en LG concurreren al jaren hard met elkaar en ze lieten in Las Vegas zien allebei op hetzelfde pad te zitten met een flexibele tv. De televisies kunnen aan de randen licht worden gebogen met een afstandsbediening. Samsung zal de tv dit jaar nog op de markt brengen, maar een prijs is nog niet bekend.

Een gebogen scherm wordt al in bioscopen gebruikt en moet de beeldkwaliteit verhogen omdat er minder beeldvervorming op zou treden. Dat komt doordat het scherm dezelfde bolling heeft als het oog en de afstand daarom op elk punt gelijk is. In dit geval kunnen de flexibele tv’s als er niet naar wordt gekeken dus netjes plat worden opgeborgen tegen de muur.

3. Rompertje

Chipmaker Intel wil in de toekomst alles ‘connected’ gaan maken. Vergeet de slimme koelkast, slimme tv en slimme wasmachine; het slimme rompertje komt eraan. Intel liet tijdens een presentatie op CES zien dat een apparaatje met een chip op een rompertje kan worden vastgemaakt. Deze chip meet de temperatuur en activiteit van een baby en waarschuwt als er iets mis is. Het is zelfs mogelijk om vanaf het rompertje een signaal te sturen naar een speciale fles die vervolgens melk begint op te warmen. Een kind kan de was doen! Mimo Baby ligt in de VS volgende week al in de winkels.

4. Smartwatches

Eind 2013 wisten we het al: 2014 wordt het jaar van de smartwatches. In Las Vegas was er zelfs een aparte ruimte ingericht voor alle verschillende slimme horloges, want niet alleen grote bedrijven als Samsung en Sony maken ze.

Er waren een hoop slechte concepten te zien, maar ook een aantal interessante ideeën. Een daarvan is Filip, een smartwatch voor kinderen. Ouders kunnen een simkaart in het horloge stoppen zodat hun kind vijf vooraf ingestelde nummers kan bellen. Bovendien houdt een gps-zender de locatie in de gaten en krijgt de ouder een waarschuwing als het kind niet op school zit.

Qualcomm liet op CES voor het eerst officieel de Toq zien. Dit horloge is qua functionaliteit niet bijzonder, maar heeft wel een heel speciaal scherm. De Mirasol-technologie in het display reflecteert het licht dat in een ruimte aanwezig is. Door alleen bepaalde golflengtes te reflecteren, kunnen specifieke kleuren worden getoond. Door deze bijzondere werkwijze is Qualcomm erin geslaagd een energiezuinig en helder kleurenscherm te maken. De Toq zou op één accu een volle week moeten mee gaan.

Tekst: Colin van Hoek

Beeld: ParrotPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis