Toilet zonder water maakt brandstof van poep

kijkmagazine

01 June 2016 09:00

Toilet zonder water

Een nieuw toilet in Zuid-Korea gebruikt menselijke ontlasting om brandstof te produceren.

Groen poepen: het klinkt vooral als een goede reden om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan, maar wat Zuid-Koreaanse wetenschappers betreft, zou het weleens een rage kunnen worden. Zij installeerden een toilet dat ter plekke brandstof maakt met behulp van mensenpoep, zonder daarbij water te verbruiken.

Compost-achtig materiaal

Het zogenoemde Waterless Energy-producing Toilet System bevindt zich in een vorige week geopend zeshoekig paviljoen op het terrein van het Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST). Uitwerpselen die in dit toilet belanden, worden omgezet in een “gedehydrateerd, geurloos, compost-achtig materiaal”.

Dat materiaal gaat naar een tank vol microben, die het afbreken en daarbij koolstofdioxide en methaan genereren. De koolstofdioxide wordt vervolgens ingezet om groene algen te kweken die als biobrandstof dienst kunnen doen, terwijl het methaan zelf als brandstof wordt ingezet, zo meldt een persbericht van het UNIST.

Beloond voor je poep

Mocht het idee dat jouw poep dienst doet als energiebron nog niet genoeg zijn om plaats te nemen op het nieuwe toilet, dan heeft projectleider Jaeweon Cho nog iets anders achter de hand. Hij ontwierp namelijk een app die je beloont voor de uitwerpselen die je achterlaat, in de vorm van een bedragje in een speciale, virtuele munteenheid. Daarmee zou je dan elders in het paviljoen een salade kunnen afrekenen. En van die salade maak je natuurlijk weer poep, om de cirkel rond te maken.

Bronnen: UNIST via Phys.org


Meer Nieuws