Tomaten en aardappels van één plant

KIJK-redactie

2013-10-02 09:00:51

Wie een te klein tuintje heeft, kan nu zijn aardappels en tomaten van dezelfde plant halen. De TomTato is namelijk een tomaten- en aardappelplant in één. 

Het Britse hoveniersbedrijf Thompson & Morgan besloot op een dag dat een tomatenplant en een aardappelplant prima samen in pot passen. Na meer dan vijftien jaar knutselen is daar de TomTato™ uit gekomen: een tomatenplant en een aardappelplant in één. De oogst kan per plant uiteindelijk oplopen tot ongeveer vijfhonderd cherrytomaatjes en een tiental piepers.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Hele klus

De TomTato is niet via genetische modificatie tot één plantje gevormd, maar via een techniek die enten heet. Bij enten worden twee verschillende planten aan elkaar ‘geplakt’. Die techniek werkt alleen als de planten van hetzelfde geslacht zijn. Dat laatste is het geval bij de aardappel en de tomaat (ze behoren beide tot het geslacht Nachtschade of Solanum), maar door de variërende stamdikte was het toch een hele klus om de TomTato te maken.

Elke TomTato-plant is met de hand geënt en gaat in elk geval één seizoen mee. Daarbij komt dat de tomaten zoeter zijn dan de normale supermarkttomaat. Nu is het wachten op de fastfoodketens die de eerste ‘pluk-je-eigen-frietje-ketchup’-actie lanceren.

Bronnen: Thompson & Morgan, BBC News, DVICE

Beeld: Thompson & MorganPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys