‘Tractor beam’ bestaat echt!

KIJK-redactie

29-10-2015 11:00:14

Waar in films mensen en koeien mee ufo’s in worden gezogen, bestaat nu in werkelijkheid.

De Death Star van Darth Vader en Starship Enterprise van Captain Kirk hadden er allebei één: een tractor beam – oftewel een trekstraal. Deze mysterieuze kracht heft de zwaartekracht rondom een object op en kan het zonder aanraken verplaatsen en laten bewegen. Met de straal wisten de karakters hun ruimteschepen vast te klampen aan kleinere ruimteschepen. Maar het blijft niet bij sciencefiction. Wetenschappers hebben een exemplaar in het echt weten te creëren.

De benaming is misschien wat verwarrend, want met een straal of trekken heeft dit ontwerp eigenlijk maar weinig te maken. Het principe werkt namelijk op basis van geluid. Met bepaalde geluidsgolven wordt een soort omheining van hoge druk gemaakt. Binnen die omheining ontstaat een gebiedje met lage druk dat de zwaartekracht opheft. Door de geluidsgolven ietsje aan te passen, kan er met het object worden ‘gespeeld’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De demonstratie in het filmpje toont slechts een proefopstelling met balletjes van piepschuim. Maar als wetenschappers deze techniek weten te verfijnen, kan het allerlei oplossingen bieden in bijvoorbeeld de medische wereld. Denk aan medicijnen die worden losgelaten in je lichaam nadat ze gevangen zaten in een capsule van geluidsgolven, precies wanneer ze de plaats van bestemming hebben bereikt. Natuurlijk moet een dergelijke opstelling dan nog wel even in het klein worden nagebouwd.

Zoals gezegd draait alles bij deze uitvinding om geluid. En mocht je je afvragen of je dit apparaatje ook werkelijk kunt horen, dan is het antwoord: nee, voor het menselijk oor is het geluid te hoog. Een hond zal er volgens de wetenschappers minder vrolijk van worden, want die hoort het namelijk wel.

Bronnen: Nature Communications, LiveScience

Beeld: Asier Marzo, Bruce Drinkwater and Sriram Subramanian © 2015Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes