Vuilnis vissen vanuit je webbrowser

kijkmagazine

26 April 2019 12:59

trashbot

Lekker lui op de bank vanachter je laptop vuilnis opruimen. Dat moet binnenkort kunnen met de op afstand bestuurbare Trashbot.

We willen allemaal wel iets voor een schonere wereld doen, maar in de stromende regen plastic uit de vijver vissen, daar zitten zelfs doorgewinterde milieuactivisten niet echt op te wachten. Dat realiseerden de mensen achter start-up AltruBots zich waarschijnlijk ook. Ze bouwden een drijvende robot die met zijn grijparmen vuilnis uit dichtgeslibde wateren moet gaan plukken, en jij kunt hem ook besturen; lekker lui vanachter je laptop.

Lees ook:

Vuilnisvisser

Een jaar geleden kwam startup AltruBots (voorheen Urban Rivers) met het idee voor een drijvende robot om troep uit de Chicago-rivier mee te vissen. Geen peperduur autonoom ding moest (en kon) het worden, maar een simpele grijper die mensen zoals jij en ik met alleen een internetverbinding moeten besturen.

Met het geld dat het team via Kickstarter voor hun opruimbot kreeg, werd een prototype in elkaar geknutseld. De drijvende robot, die ze toepasselijk de Trashbot doopten, is met behulp van pijltjestoetsen en een op de bot gemonteerde camera via de AltruBots-website te besturen.

Het team achter AltruBots klaagt over de extreme vervuiling van sommige Amerikaanse rivieren. Als je de Los Angeles-rivier (hierboven) ziet, begrijp je waarom. © AltruBots

Eendjes vangen

Let wel, ‘aan het werk’ is het ding nog niet. Voorlopig dobbert Trashbot nog wat onhandig rond in het Aqualab; een zwembad met ‘nepafval’ (lees: badeendjes). En écht makkelijk is het nog niet om de afvaleendjes uit het water te vissen. De komende maanden willen de makers dergelijke stuur- (en andere) problemen met de bot en de website wegwerken. En dan is het zover; de Trashbot gaat te water en begint aan het echte werk. En jij hopelijk ook!

Bronnen: Altrubots, Popular Mechanics

Beeld: Altrubots

KIJK 5/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws