Traumazorg in een rugzak

Naomi Vreeburg

25 May 2019 12:59

rugzak

Deze uitvouwbare rugzak moet medische hulp verlenen aan gewonde militairen.

In de traumachirurgie is de term ‘gouden uur’ niet onbekend: het stabiliseren en behandelen van een traumapatiënt moet zo snel mogelijk gebeuren na het oplopen van letsel. Dit kan zelfs het verschil zijn tussen leven en dood. Maar op een afgelegen slagveld waar het kogels regent, is het niet altijd mogelijk snel een medisch hulpverlener naar een gewonde soldaat te krijgen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zoekt naar een oplossing hiervoor. Het heeft daarom een bedrag van 7,2 miljoen dollar (zo’n 6,4 miljoen euro) beschikbaar gesteld aan de University of Pittburgh School of Medicine (UPMC) en de Carnegie Mellon University om een systeem te ontwikkelen dat het probleem verleden tijd maakt. De ogen zijn nu gericht op TRACIR.

Rugzak

TRACIR is de afkorting voor TRauma Care In a Rucksack, oftewel traumazorg in een rugzak. Deze wordt vervolgens uitgevouwen tot een zorgverlenend pak dat beschikt over verschillende sensors die de lichaamsfuncties van de gewonde soldaat meet. Computeralgoritmes – die zijn getraind met machine learning – moeten daarna vaststellen wat er met de militair aan de hand is en welke behandeling nodig is.

Deze behandeling kan bijvoorbeeld het toedienen van medicatie zijn of het inbrengen van een zogenoemde chest tube, een buisje dat vocht, bloed of slijm uit de borstkas verwijdert. Ook het handelen moet de rugzak zelf doen.

rugzak

Uitvogelen

Maar dragen de militairen de rugzak dan altijd bij zich? “Iedereen heeft een andere visie over hoe het uiteindelijke systeem eruit moet gaan zien”, zegt Artur Dubrawski, onderzoekers aan CMU’s Robotics Institute. “Maar in het algemeen zien we het als (bijna-)autonoom systeem dat je naar de soldaat moet gooien als hij gewond is.” Bijvoorbeeld vanuit een helikopter. “De rugzak opent dan, ontvouwt zich, zet zichzelf in de juiste positie en stabiliseert de patiënt.”

Klinkt als een ietwat ambitieus concept… Maar we hopen dat de wetenschappers het systeem daadwerkelijk kunnen realiseren. Aan de miljoenen dollars die ze voor het ontwerp krijgen, kan het niet liggen, zou je zeggen.

Bronnen: New Atlas, Carnegie Mellon University, De Ingenieur

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws