Twee keer zoveel keizerpinguïns als gedacht

kijkmagazine

16-04-2012 16:00:25

Met behulp van satellietbeelden is het aantal keizerpinguïns op Antarctica geteld. Dat blijken er bijna 600.000 te zijn, terwijl eerdere schattingen rond de 300.000 lagen.

Keizerpinguïns tellen is een lastige bezigheid. Onder andere komt dat doordat de vogels zich nogal eens ophouden in moeilijk bereikbare gebieden waar temperaturen van -50 graden Celsius kunnen heersen. Gelukkig is goed ingepakt met pen en kladblok alle kolonies aflopen niet de enige manier om pinguïnpopulaties in kaart te brengen; je kunt ook gebruikmaken van satellietbeelden.

Dat laatste hebben wetenschappers van de British Antactic Society nu gedaan, waarbij het vooral de truc was om op de foto’s goed het verschil te zien tussen pinguïns en andere zaken die daar van een afstandje op kunnen lijken, zoals schaduwen en pinguïnpoep. Om dat onderscheid te kunnen maken, zetten de onderzoekers de techniek pansharpening in, waarmee de resolutie van een opname groter kan worden gemaakt.

Via deze methode kwamen de onderzoekers uit op zo’n 595.000 keizerpinguïns, terwijl eerdere schattingen uiteenliepen van 270.000 tot 350.000 stuks. Bovendien vonden ze zeven nieuwe kolonies, waarmee het totaal komt op 44.

Deze studie is trouwens de eerste keer dat een hele soort vanuit de ruimte is geteld, zo melden de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.

Bronnen: PLoS ONE, British Antarctic Society

Beeld: DigitalGlobePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws