‘Tweede curiosity’ krijgt nieuwe gadgets

KIJK-redactie

01-08-2014 13:00:43

Het broertje van Curiosity dat de NASA in 2020 naar Mars wil zenden, zal zijn uitgerust met een paar geavanceerde gadgets. Zo zal er een heuse laser aan boord zijn.

In 2020 zal een tweede marsrover naar de rode planeet worden gestuurd om het werk van Curiosity voort te zetten. Het design van de nieuwe marsrover zal lijken op dat van zijn grote broer, maar hij zal beschikken over meer geavanceerde gadgets. Deze nieuwe instrumenten heeft NASA gisteren bekend gemaakt.

Laser

De Mars 2020 rover zal onder andere een Supercam aan boord hebben. Dit instrument zal zijn uitgerust met een laser die de samenstelling van stenen op een afstand van 12 meter kan bepalen. Ook zal de rover beschikken over een radarsysteem dat zoekt naar grondwater of andere interessante stoffen in de bodem van de rode planeet.

Curiosity is te zwaar om stukken steen of andere materialen van onze buurplaneet naar de aarde mee te nemen. Daarom weegt de nieuwe marsrover de helft minder dan zijn voorganger, zodat hij ongeveer 30 samples kan opslaan. Hoe hij ze vervolgens naar de aarde zal brengen is nog niet bekend, maar het is een begin.

mars_2020_rover

Zuurstofproductie

Een van de spannendste gadgets die de NASA voor de Mars 2020 rover in petto heeft, is MOXIE. Dit instrument zal met behulp van elektriciteit koolstofdioxide omzetten in zuurstof. Het doel voor de eerste missie van de rover is om 20 gram zuurstof binnen 50 uur te produceren. Als dit lukt, zal de NASA een effectiever instrument ontwikkelen dat 100 keer meer zuurstof produceert.

Deze zuurstof kan goed van pas komen als er ooit een bemand ruimteschip naar Mars wordt gezonden. Een raket heeft zuurstof nodig om terug te kunnen naar de aarde en MOXIE kan hier hoogstwaarschijnlijk voor gaan zorgen.

Bronnen: NASA, Popular Science

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar