Tweede ‘henge’ gevonden bij Stonehenge

KIJK-redactie

25 July 2010 13:00

Alsof Stonehenge nog niet mysterieus genoeg was… Bij grondonderzoek rondom Stonehenge zijn de vermoedelijke overblijfselen van een tweede, houten ‘henge’ aangetroffen.

De tweede henge werd 900 meter van zijn grote broer vandaan gevonden. De resten van het bouwsel zijn nu begraven onder een weiland, maar vroeger was het waarschijnlijk een houten equivalent van Stonehenge.

De henge bestond zo’n 5000 jaar geleden uit een geul met een noordoost- en een zuidwestingang. Deze geul omsloot kuilen met een middellijn van 1 meter, waar waarschijnlijk enorme houten palen in waren geplaatst.

De ontdekking vond vrij snel plaats nadat een ambitieus, 3-jarig grondonderzoek bij Stonehenge van start was gegaan. Hierbij wordt de 14 vierkante kilometer eromheen gescand met grondpenetrerende radars. Deze radars kunnen bouwsels onthullen die begraven zijn onder het oppervlak.

De betekenis van de houten henge is nog onduidelijk. Archeoloog Mike Parker Pearson vermoedt dat hij werd gebruikt bij feesten van de levenden, terwijl Stonehenge het gebied van de doden was.

Bronnen: BBC News, The Guardian

Beeld: japrea/cc-by-sa 2.0


Meer Nieuws