Chinese destroyer ‘Type 055’ krijgt vorm

KIJK-redactie

23-10-2016 11:00:38

Type 055

Op een grote scheepswerf in China krijgt een mega-oorlogsschip voor de Chinese marine vorm: het eerste Type 055 destroyer.

De Jiangnan Changxing-scheepswerf is één van de grootste scheepswerven van China. Hier begon in 2015 de bouw van het eerste exemplaar van het Type 055 destroyer. Recent zijn enkele foto’s opgedoken waarmee de contouren van deze torpedobootjager zichtbaar worden.

Type 055

Deze foto van wat de boeg-sectie van het nieuwe Type 055 moet zijn, verscheen op 18 oktober op ‘Weibo’, een van de meest populaire social media sites in China. De boeg heeft scherpe lijnen, geschikt voor hoge vaarsnelheden. De bovenrand is geknikt wat bijdraagt aan een verminderde radar-reflectie.

Type 055

Deze foto dook onlangs op op een website van de Chinese krijgsmacht. De verschillende secties worden los van elkaar gefabriceerd en aan elkaar gelast tot één schip.

Type 055: veel onduidelijk

Veel was, en is, onduidelijk over het Type 055. De wereld is echter nieuwsgierig omdat het China’s grootste en krachtigste marineschip zal worden, op het enige vliegdekschip na.

Kenners voorspelden in eerste instantie dat de destroyer een waterverplaatsing van 10.000 ton zou hebben. Nu spreekt Popular Science al over 14.000 ton. Vast staat dat deze torpedobootjager een gigantisch schip wordt, groter dan de meeste kruisers uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog.

Type 055

Chinese artist impression van het Type 055 – Wikimedia Commons

Een gevreesd schip

Het Type 055 moet met haar afmetingen en bewapening één van de meest te vrezen marineschepen op de wereldzeeën worden. Het schip krijgt 128 rechtopstaande lanceerbuizen (Vertical Launch Systems) voor diverse soorten raketten. De vraag is echter wat voor toekomstige wapensystemen er komen.

De achtersteven krijgt in ieder geval een dubbele helikopter-hangaar en onder het vliegdek komen portalen voor sensors en wapens zoals verschillende sonarsystemen en antitorpedo-systemen die achter het schip aan kunnen worden gesleept. Daarmee zal ook de verdediging tegen aanvallen van vijandige onderzeeërs op peil zijn. In de toekomst zullen wellicht ook drones en kleine onderzeeërs worden meegenomen.

Mock up voor tests

Eerder werd een mock up aan de bovenbouw van het Type 055 gebouwd voor elektronische testdoeleinden. Uit dat ontwerp, en uit de aanblik van het Type 055 in aanbouw, concluderen kenners dat het schip vier grote AESA-radars krijgt voor een goed 360-graden-beeld, plus alle daaraan verbonden commando-faciliteiten. Ook systemen om elektronische signalen te verstoren en diverse sensors en antennes zouden worden gebundeld in de hoofdmast.

De foto’s in onderstaande video zijn van de mock up. De makers van het filmpje gingen overigens uit van een verplaatsing van 12.000 ton. Op de website secretprojects.co.uk vind je verschillende foto’s van de mock up.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Type 055

Er zijn verschillende afbeeldingen van het Type 055 in omloop, waaronder ook deze van de Chinese website fyjs.cn. Het ontwerp wijkt op details af van de artist impression van de openingsfoto.

Marine van het Volksbevrijdingsleger

De bouw van de jager past in de ontwikkeling van de Chinese marine. Tot en met de jaren tachtig was de Marine van het Volksbevrijdingsleger nog een relatief klein defensie-onderdeel dat meer op een kustwacht leek. In de jaren negentig veranderde dit en begon de regering flink te investeren. China wil haar macht tonen aan de landen om zich heen, waaronder Japan en Taiwan maar ook de Verenigde Staten. Het Type 055 speelt daar uiteraard een rol in.

Bron: Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar