Tyrannosaurus rex was geen sprinter

Naomi Vreeburg

20-07-2017 11:00:32

Usain Bolt zou een wedstrijdje rennen met de Tyrannosaurus rex hebben gewonnen, blijkt uit een nieuwe studie.

In de film Jurassic Park moeten de personages vol gas geven in hun Jeep om te ontkomen aan de pissige Tyrannosaurus rex. Maar in het echte leven had deze dino de auto waarschijnlijk nooit bijgehouden. Paleontoloog William Sellers en zijn collega’s claimen dat de T. rex nu niet bepaald een beste sprinter was, aangezien zijn lichaam geen hoge snelheden aan kon.

Op de loopband

Het is natuurlijk lastig te zeggen hoe hard de dino echt kon rennen, gezien we geen levend exemplaar meer op de loopband kunnen zetten. Daarom wordt er in sommige studies met de spiermassa van de T. rex gerekend om de maximale sprintsnelheid te schatten. Maar Sellers en consorten stellen dat je ook naar de sterkte van de botten moet kijken.

En dat is wat ze deden. Met behulp van computersimulaties berekenden de onderzoekers dat het skelet van de T. rex een maximale snelheid aan konden van 7,7 meter per seconde, oftewel 27,7 kilometer per uur. Als de dino nog sneller zou hebben gerend, braken zijn botten onder zijn gewicht. Usain Bolt zou het dier er dus met gemak uit hebben gerend.

“Stevig onderbouwd”

Paleontoloog John de Vos vindt het een prima studie. “In Jurassic Park liet men de T. rex zo’n 80 kilometer per uur rennen, gezien de jeep die in zijn 4 werd geschakeld. In dat geval zou hij dus zijn botten breken.” 27,7 kilometer per uur vindt hij dus ook een stuk aannemelijker.

Ook dino-expert Anne Schulp (Naturalis) is gecharmeerd van het onderzoek. “Erg leuk verhaal; ze hebben voortbouwend op een eerdere studie nu ook de stevigheid van de botten in veel meer detail in de analyse kunnen meenemen”, mailt hij. “Met dit als – volgens mij stevig onderbouwd – resultaat.”

Paleontoloog Jan Smit (Vrije Universiteit Amsterdam) is voorzichtiger. “We weten denk ik gewoon te weinig van de botten (en de pezen!) en het skelet van Trex om dat alles met zekerheid te zeggen”, vertelt hij. “Er zijn nogal wat aannames gedaan over de sterkte van botten en het lichaamsgewicht, dus het volgende onderzoek zou wel eens heel andere resultaten kunnen geven!”

Bronnen: PeerJ, Popular Mechanics

Lees ook: ‘T-Rex koerde als een duif’

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws