UAV gehackt en opzettelijk richting aarde gestuurd

KIJK-redactie

2012-07-03 09:00:04

MQ-9 Reaper drone

Met minimale middelen hebben wetenschappers de GPS van een UAV gehackt en het onbemande vliegtuigje richting aarde laten storten. Daarmee hebben ze mogelijke veiligheidsproblemen blootgelegd.

Hackers worden tegenwoordig vaker gevraagd om systemen te controleren op hun veiligheid. Zo heeft het ministerie van Homeland Security in de VS een groep onderzoekers van de Universiteit van Texas ingeschakeld om te kijken of ze een UAV (Unmanned Aerial Vehicle) konden overnemen en van zijn koers konden laten afwijken. De beloning: 1000 dollar en eeuwige dank. En het is ze gelukt!

Met slechts enkele honderden dollars aan spullen waren de onderzoekers in staat om de GPS van de UAV over te nemen, het vliegtuigje naar de grond te laten storten en op het laatste moment weer op te trekken. De koers van de UAV kon worden veranderd door de GPS-ontvanger te laten denken dat de bevelen die de onderzoekers gaven de echte waren, ook wel spoofing genoemd. Dat met weinig middelen een UAV kan worden gehackt, laat zien dat de UAV’s beter moeten worden beveiligd voordat ze boven Amerikaanse bodem gaan vliegen.

Dodelijke projectielen

De VS hebben over vijf tot tien jaar bijna 30.000 UAV’s in de lucht die onder andere steden zullen surveilleren en pakketten zullen rondvliegen. Elk van deze vliegtuigen kunnen worden gebruikt als (dodelijk) projectiel. Ze kunnen bijvoorbeeld tegen andere vliegtuigen aan knallen, of tegen gebouwen zoals bij de 9/11-aanslagen.

In tegenstelling tot de GPS van militaire onbemande vliegtuigen, die zijn gecodeerd, is de GPS van commerciële UAV’s veel toegankelijker en dus ook veel makkelijker te hacken. De VS zal eerst dit probleem op moeten lossen voordat het de UAV’s boven eigen grond kan laten vliegen.

Bestuur zelf een UAV en schiet op doelen!

Bronnen: University of Texas Austin, RedOrbit

Beeld: Tech. Sgt. Efren Lopez/U.S. Air ForcePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde