UAV krijgt nog scherpere blik

André Kesseler

29 November 2010 10:00

Komende maand neemt de Amerikaanse luchtmacht een nieuw surveillancesysteem in gebruik. De Gorgon Stare kan een gebied in ongekend detail in beeld brengen.

De opmerkelijke naam komt uit de Griekse mythologie en slaat op drie zusters met haren van giftige slangen. Wie hun blik zag, veranderde spontaan in steen. Zo technologisch vernieuwend is het Amerikaanse systeem niet.

Het Gorgon Stare Wide Area Airborne Surveillance System is een camerasysteem dat onder de vleugels van een bestaande UAV, de MQ-9 Reaper, wordt gehangen. Het kan in één oogopslag een gebied met een middellijn van een kilometer of vier met twaalf verschillende camera’s in beeld brengen. En dat, dankzij een mix van gewone en infraroodcamera’s, dag en nacht.

Gorgon is voornamelijk bedoeld voor het overzicht. De huidige observatiesystemen, zoals die van de Predators, hebben een vrij beperkt blikveld (ze kijken volgens deskundigen als het ware door een rietje) en het schijnt regelmatig voor te komen dat de Amerikanen insurgents kwijtraken als die in een auto stappen en op volle snelheid het beeld uit rijden. In zo’n geval kan de Gorgon Stare helpen. Het systeem is dan ook niet bedoeld als vervanging van bestaande systemen, maar als aanvulling.

Overigens wordt er al gewerkt aan een opvolger. De Argus doet zijn werk met maar liefst 92 camera’s.

Bronnen: Aviation Week

Beeld: USAF/Sierra Nevada Corp


Meer Nieuws