‘Uh’s’ helpen babies nieuwe woorden te leren

Marysa van den Berg

20 april 2011 10:00

Het is niet erg om als ouder ‘uh’ te gebruiken tegen je kind wanneer je even niet op een woord kunt komen. Sterker nog, een peuter leert er onze taal sneller door!

Onderzoeker Celeste Kidd kwam hier achter door kinderen tussen achttien en dertig maanden oud op hun ouders’ schoot naar een scherm te laten kijken waarop twee voorwerpen verschenen: een bekend voorwerp (bijvoorbeeld een bal) en een verzonnen verwerp met een verzonnen naam. De kinderen kregen een opgenomen stem te horen met een zin zonder onderbreking (“Dit is een bal.”) of een gebrekkige zin (“Dit is een, uh, een gorp.”).

De uitkomst blijkt verrassend. De peuters vanaf twee jaar keken automatisch naar het onbekende voorwerp wanneer ze de gebrekkige zin hoorden. Het gebruik van stopwoordjes als ‘uh’ maakt ze duidelijk dat er iets belangrijks volgt en dat ze moet opletten. Die associatie tussen ‘uh’ en het idee dat daarna een nieuw woord komt, hebben jongere kinderen nog niet leren maken.

Ondanks het positieve effect van dit soort stopwoordjes op het leren van nieuwe woorden waarschuwt Kidd wel dat we het gebruik ervan vooral niet moeten overdrijven. “Het is alleen fijn om te weten dat het spontane gebruik van zulke spraakpauzes oké is; ze zijn informatief”, zegt ze tegen The Telegraph.

Bronnen: Scientific American, The Telegraph










Meer Nieuws