Ultieme intelligentietest ontwikkeld?

KIJK-redactie

01 November 2010 10:00

Wat is intelligentie en hoe meet je dat? Wetenschappers hebben weer een nieuwe test ontwikkeld om de vaardigheden van de hersenen op de proef te stellen.

Wetenschappers ontwikkelen al jaren de ene na de nadere intelligentietest. Zo ook de onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, die claimen dat ze de ultieme intelligentietest hebben gemaakt.

Hiervoor zijn ze op zoek gegaan naar het kleinst mogelijke aantal tests dat nodig is om de meeste hersenfuncties te meten die bijdragen aan de zogenaamde intelligentie. Ter controle maakten ze hersenscans, waarmee ze aantoonden dat inderdaad vrijwel alle delen van de hersenen actief zijn bij het uitvoeren van de twaalf tests.

Volgens Adrian Owen, Cambridgewetenschapper en maker van de nieuwe test, zijn er twaalf ‘pijlers van wijsheid’. De opgaven in de intelligentietest stellen elk een van deze pijlers op de proef, en daarmee aparte delen van de hersenen.

Klik hier om zelf de test te doen en er achter te komen hoe goed jou hersenen zijn. Ons leverde het in ieder geval flink krakende hersenen op.

Bronnen: New Scientist, Cambridge Brain Sciences


Meer Nieuws