Universiteit Twente pleit voor drones in de bouwsector

KIJK-redactie

04-05-2015 16:00:50

Universiteit Twente wil drones gaan gebruiken in de bouwsector om gebreken zoals warmtelekken op te sporen.

Vorige maand berichtte KIJK al dat Twentse onderzoekers drones willen gebruiken om vogels te beschermen. De Twentenaren hebben de smaak inmiddels te pakken. Ze pleiten nu voor het gebruik van drones in de bouwsector.

Zonnepanelen inspecteren

De wetenschappers hebben verschillende ideeën. Ze denken bijvoorbeeld dat ze drones met een infraroodcamera kunnen gebruiken om warmtelekken in huizen en kantoren op te sporen. Dergelijke inspecties gebeuren nu nog met handheld camera’s of, op wijkniveau, met vliegtuigjes. Inspecteurs kunnen moeilijk van buitenaf het dak controleren en bepaalde plekken (zoals de aansluiting tussen twee huizen) zijn moeilijk in de gaten te houden. Met drones wordt dat een stuk eenvoudiger.

Ook is het mogelijk diezelfde drones te gebruiken om de temperatuur van pas gelegd asfalt te monitoren. Dat is handig om te bepalen of het mag worden gewalst. Als het wegdek te koud is, is dat schadelijk. Daarnaast kunnen de luchtvaartuigjes worden ingezet om zonnepanelen te inspecteren. Dat kan niet alleen bij woningen met zonnepanelen op het dak, maar ook bij grote velden met panelen. Defecten worden nu vaak pas opgemerkt als de energie opbrengst tegen valt.

Illegaal

Tenslotte denken de wetenschappers drones te kunnen gebruiken om illegale bouwactiviteiten op te sporen. Een inspecteur kan niet zomaar over de schutting gluren, maar een drone kan dat wel. De onderzoekers willen eind dit jaar met een drone met infraroodcamera tests uitvoeren.

Bronnen: Universiteit Twente

Beeld:  ZullyC3P [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia CommonsPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws