Urbee: de eerste geprinte auto

KIJK-redactie

06-10-2011 09:00:56

’s Werelds eerste geprinte auto is gemaakt: de Urbee. En hij werkt nog ook.

Een jaar geleden rolde de Urbee al uit de printer, maar toen had hij nog geen inhoud. Afgelopen week werd de wagen helemaal compleet getoond op een TEDx-conferentie in Canada. De volledige buitenkant, inclusief de ramen, is geprint met een 3D-printer. Een hele dunne samenstelling werd laag voor laag geprint. Die vloeide langzaam samen tot een massieve vorm.

De Urbee heeft drie wielen en twee zitplaatsen. Met zijn hybride motor is hij een van de groenste auto’s van de wereld. Het uiterlijk laat hem lijken op een auto uit een sciencefictionfilm.

Vanwege de 1-cilindermotor binnen in de auto rijdt Urbee extreem zuinig: 1 op 85. Maar daardoor beschikt hij ook over een vermogen van slechts 8 pk (6 kilowatt) en kan hij niet harder dan 100 kilometer per uur.

Als alles goed gaat, is het in 2014 al mogelijk een geprinte auto te kopen. Die zou 22.500 euro gaan kosten, maar deze prijs kan snel dalen, omdat massaproductie met een 3D-printer goedkoper is dan de massaproductie van nu.

Voordat het zo ver is, moeten de makers van de Urbee echter eerst een miljoen dollar inzamelen voor een tweede prototype. Het wachten is dus op een gulle sponsor.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Jalopnik, Daily Mail, Gizmag

Beeld: toderashPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws