US Marines halen helikoptertje op

André Kesseler

17-04-2019 16:00:50

heli

Tijdens een training haalden de Amerikaanse mariniers een ‘gestrande’ heli op. En dat zorgt altijd voor indrukwekkende beelden.

Als er ergens een can do-mentaliteit heerst, dan is het wel bij de mariniers. Met het huidige defensiebudget zijn de Nederlandse mariniers nog vrij afhankelijk van de overige legeronderdelen, maar het US Marine Corps is geheel zelfredzaam. Het heeft bijvoorbeeld eigen artillerie, een eigen mini-marine en luchtmacht en zelfs eigen tankervliegtuigen. Dus als er ergens een marine-helikopter strandt, kunnen ze die ook met eigen materieel ophalen.

Cijfermatig eitje

Om dat te oefenen, plukte een Sikorsky CH-53 Sea Stallion heavy lift helikopter een AH-1Z ‘Zulu’ attack heli van een eilandje voor de kust van het Japanse Okinawa. Puur cijfermatig gezien een eitje, want een AH-1Z attack weegt leeg 5580 kilo en de Sea Stallion kan, zonder zich erg druk te maken, 8000 kilo aan troepen of materieel meenemen. De CH-53 is dan ook een van de zwaarste transporthelikopters die de Amerikanen hebben.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Pak mee!

Wil je overigens meer lezen over de ontwikkeling en de voorouders van de nogal legendarische aanvalshelikopter? Pak dan de KIJK-special Hoogvliegers even mee uit onze webshop. Luchtvaart staat nou eenmaal garant voor avontuur, spanning, verre landen, ontdekkingsreizen, vooruitgang, technologische ontwikkeling… en dus spannende verhalen. Daar staat deze KIJK-special boordevol mee. Nu in de aanbieding voor 4,95 euro!

Bron: Popular Mechanics

Beeld: YouTubePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis