Mariniers willen af van gevaarlijke vliegdekschepen

André Kesseler

07 August 2019 11:59

us marines vliegdekschepen

Nieuwe technologieën moeten snel verplaatsbare bases mogelijk maken.

Jarenlang waren de Amerikaanse vliegdekschepen redelijk onaantastbaar. Maar nieuwe Chinese en Russische hypersone raketten bedreigen de hegemonie van de varende vliegtuigbases. Daarom denken de US Marines en de Marine hard na over mobiele ‘pop-up’-bases die snel overal ter wereld in te richten zijn. En de eerste ideeën daarvoor worden nu bekeken.

Lees ook:

Tactisch handig

Marinecommandant David Berger gaf al eerder aan het heel gevaarlijk te vinden dat vliegers van de US Marines en de US Navy op grote, trage en steeds kwetsbaardere vaartuigen naar een inzetgebied worden vervoerd. Volgens Berger kan elke tegenstander bedenken dat het tactisch gezien heel handig is om toe te slaan als alle vliegers en hun toestellen aan boord van die schepen zijn. En dus pleit de generaal voor een minder risicovolle aanpak.

ANTX

De kern van alle plannen is de F-35B, de variant van de nieuwe stealth fighter die van een extreem korte startbaan kan opstijgen en na de missie verticaal kan landen. Dat hoeft dus niet noodzakelijkerwijs vanaf een vliegdekschip, maar kan ook heel goed vanaf het vasteland. Zolang er maar een stuk verharding ligt en de bevoorrading en de ondersteuning van die vliegtuigen goed geregeld is.

Afgelopen juli kwamen tientallen bedrijven bij elkaar om tijdens de Advanced Naval Technology Exercise (ANTX) verschillende nieuwe technologieën aan de militairen voor te leggen. Bij elkaar ging het om 53 verschillende technologieën op het gebied van commandovoering, communicatie en logistiek, waaronder onbemande, autonome systemen die vliegtuigen kunnen bijtanken en van verse bommen of raketten kunnen voorzien. Allemaal nieuwe tech die erop gericht is om op een plek in de buurt van een crisisgebied snel een vliegbasis in te kunnen richten en die ook even snel weer te kunnen verplaatsen.

De tijd dat dit soort ideeën uitmondden in projecten die soms jaren voortsleepten lijkt ook voorbij. Het Pentagon wil de voorgestelde systemen beproeven en binnen 12 tot 18 maanden al de eerste aankopen doen. Hatseflats.

Bron: Breaking Defense

Beeld: USAF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws