US Navy koopt schepen ondanks te krap budget

André Kesseler

14-09-2013 13:00:50

Op dit moment wordt druk onderhandeld over maar liefst tien nieuwe nucleaire onderzeeboten. Daar is geen geld voor, maar de Amerikaanse marine gokt erop dat het qua budget wel los zal lopen.

Bezuinigingen trekken niet alleen in Nederland, maar ook in Amerika diepe sporen in het defensieapparaat. Onder de noemer sequestration, een methode waarbij automatische kortingen worden doorgevoerd over alle defensieuitgaven, hakt de Amerikaanse regering nogal in het wilde weg om zich heen. Dat leidt tot vreemde toestanden, zoals nu bij de marine.

Wat is er aan de hand? De Amerikanen willen voor 2032 nog 33 onderzeeboten uit de Virginia-klasse aanschaffen, ter vervanging van de Los Angeles-klasse. Door de sequestration heeft de US Navy genoeg geld om de scheepsbouwers te betalen en tien boten uit de Virginia-klasse te kopen. Maar dat is ongeveer twee derde van de totale prijs. De rest is wat in de boeken staat als government-furnished equipment of GFE – en daaronder vallen onder meer alle wapensystemen.

virginia

Maar daar is geen geld voor. Heeft de Amerikaanse marine dan over vijf jaar tien nucleaire onderzeeboten waar het helemaal niets mee kan? Nee. Het is niet zo dat ze de boten een tijdje in de haven kan leggen en de GFE toe kan voegen als de regering besluit om er geld voor vrij te maken. Veel van de (wapen)systemen moeten al tijdens de bouw worden geplaatst; dat kan niet achteraf.

Dus de marinetop gaat nu de contracten ondertekenen en gokt erop dat het Pentagon en het Congres er vervolgens snel in toestemmen dat het wegbezuinigde deel (in 2013 alleen al bijna 500 miljoen dollar) toch mag worden gebruikt om de onderzeeboten af te bouwen. Dat klinkt als een gevaarlijke strategie. Maar goed: niet geschoten…

Bron: Breaking Defense

Beeld: US NavyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis