US Navy test onbemande mijnenjagers

André Kesseler

2012-08-17 09:00:10

Tijdens de grote maritieme oefening Trident Warrior testte de Amerikaanse marine de onbemande CUSV, waarmee zeemijnen kunnen worden opgespoord.

Normaal gesproken wordt op zeemijnen gejaagd door helikopters en (bemande) mijnenjagers, maar dat kan gevaarlijk zijn. Het nieuwe mantra voor de Amerikaanse marine is dan ook: “Keeping the sailor out of the minefield.”

CUSV staat voor Common Unmanned Surface Vessel, een naam die zo ongeveer net zo ‘grijs’ is als de boten zelf. Maar achter deze saaie naam gaan wel degelijk slimme scheepjes schuil. Het grote voordeel van de roboboten is dat ze, in tegenstelling tot helikopters, vrijwel altijd inzetbaar zijn, langdurig mijnen kunnen jagen en dat bovendien een stuk goedkoper doen.

Jager en hond

In het filmpje is te zien hoe twee CUSV’s (tot nu toe de enige twee exemplaren) als een soort jager en hond zeemijnen opsporen. De ‘hond’ is uitgerust met een gevoelige sonar, de ‘jager’ met met een klein soort torpedo, een Sea Fox, waarmee de mijnen vervolgens kunnen worden uitgeschakeld. Beide boten worden door één controller aan boord van een moederschip bediend; een tweede stuurt de torpedo aan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De CUSV werd niet in opdracht van de Amerikaanse marine ontwikkeld, maar door het bedrijf AAI Logistics & Technical Services. Het hoopt dat de Amerikaanse marine op basis van de succesvolle proef besluit om een hele vloot onbemande mijnenjagers aan te kopen.

Bron: Defense AOL

Beeld: AAIPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys