US Navy zet vaart achter railgun

André Kesseler

10-04-2014 16:00:56

Er wordt al jaren gewerkt aan een kanon dat projectielen met dik 8000 kilometer per uur richting een vijand kan sturen. De laatste fase lijkt nu in te gaan.

Railguns zijn al jaren de natte droom van de Amerikaanse marine. Door een krachtige elektrische stroom van een miljoen ampère door twee sleepcontacten (de rails) te jagen, wordt er een lorentzkracht opgewekt; een sterk magnetisch veld dat een projectiel door de loop kan jagen.

US-Navy-railgun1-660x386

De techniek heeft verschillende voordelen. Er zijn geen explosieven nodig, waardoor het leven aan boord van een schip veel veiliger wordt. Maar veel belangrijker is dat je door de fors hogere snelheden doelen op veel grotere afstand kunt bestoken en dat de projectielen onderweg veel minder last hebben van bijvoorbeeld zijwind.

Door de enorme snelheid waarmee de projectielen inslaan, hoeven die bovendien veel minder zwaar te zijn. En railguns zijn met 25.000 dollar per schot ook nog eens een stuk goedkoper dan raketten, die per stuk al snel tussen de 500.000 en 1,5 miljoen dollar kosten.

Navy-to-Deploy-Electromagnetic-Railgun-Aboard-JHSV-trim

Admiraal Matt Klunder denkt dat een vijand zich wel twee keer zal bedenken voordat hij een met railguns uitgerust marineschip aanvalt. “Dan gaat ie namelijk verliezen. Ik denk dat ze van alles onze kant op kunnen gooien, maar doordat we heel goedkoop dit soort projectielen kunnen verschieten, zullen ze nooit winnen.”

De Amerikaanse marine gaat de komende tijd een railgun op een Joint High Speed Vessel Millinocket plaatsen en wil daar in 2016 de eerste proeven mee doen. Inmiddels zijn er bij het Office of Naval Research tests gedaan waarbij een projectiel van 3,2 kilo werd versneld tot Mach 7, oftewel 8575 kilometer per uur. En dat ziet er zo uit.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: WiredONR

Beeld: John F. Williams/U.S. Navy, ONRPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws