USAF pakt plasprobleem piloten aan

André Kesseler

2019-01-05 08:59:21

USAF cockpit

Een volle blaas legen in een nogal krappe cockpit is een probleem. Maar daar is nu een betere oplossing voor.

Zolang drones de menselijke vliegers nog niet echt kunnen vervangen, moet er rekening gehouden worden met de beperkende lichaamsfuncties van de gevechtspiloten. Al eerder schreven we dat U-2-piloten, die vaak lange spionagemissies boven de Sovjet-Unie moesten vliegen, een poep- en urinebeperkend dieet voorgeschreven kregen. Niet eten en drinken (dat heet dan tactical dehydration) voor een vlucht is nog steeds een optie, maar leidt weer tot andere afleidende problemen; hoofdpijn bijvoorbeeld.

Lees ook: CIA gaf U-2-piloten anti-poepdieet

Piddle pack

In de loop der jaren werden er verschillende andere oplossingen bedacht, zoals plasbuisjes – die om voor de hand liggende redenen niet erg handig zijn voor vrouwelijke vliegers – en zogenoemde piddle packs, een soort luiers die urine opvangen en omzetten in een gel.

De nieuwe oplossing heet AMXDmax, een afkorting van het Aircrew Mission Extender Device. Het is een soort bekertje (voor de mannen) en een soort opvangmatje (voor de vrouwen) dat op een strategische plek in een strakke boxershort is aangebracht. Zodra de sensors van het systeem urine detecteren, gaat er een batterij-aangedreven pompje draaien dat de vloeistof naar een 1,6 liter groot zakje stuwt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vraag je je toch af waarom er meer dan honderd jaar aan luchtvaartontwikkeling voor nodig was om tot deze ogenschijnlijk simpele oplossing te komen. Maar goed. De Amerikaanse luchtmacht heeft inmiddels 600 van die magische plassystemen uitgedeeld en er staan er nog eens 1500 in bestelling.

Bronnen: military.comPopular Mechanics

Beeld: Omni Medical Systems

Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys