USS Ford, aangenaam

André Kesseler

30-06-2015 16:00:04

Begin volgend jaar krijgt Amerika de beschikking over de eerste van drie supervliegdekschepen uit de USS Gerald R. Ford-klasse. Een kennismaking.

Als alles op schema blijft, wordt het nieuwe schip in februari 2016 in gebruik genomen. De Gerald R. Ford gaat de USS Enterprise (CVN-65) vervangen, de USS John F. Kennedy de USS Nimitz (CVN-68) en de nieuwe USS Enterprise (CVN-80) komt in de plaats van USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) .

De katapulten waarmee de vliegtuigen van het dek worden gelanceerd, worden niet langer door stoom aangedreven, maar met een elektromagnetisch systeem, het Electromagnetic Aircraft Launch System (EMALS). Bovendien is er binnen de nieuwe klasse veel meer geautomatiseerd, zodat er een kwart minder bemanningsleden aan boord hoeven te zijn. Dus geen 5800, maar zo rond de 4300. De kostprijs per stuk wordt geraamd op 13 miljard dollar (9,6 miljard euro) en daar komen dan nog 5 miljard dollar ontwikkelingskosten bij.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Beeld: US NAVYPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws