Vaginale ring verhindert overdracht hiv

KIJK-redactie

06 September 2012 09:00

Aids zorgt voor veel slachtoffers

Een condoom is normaal gesproken de enige manier om tijdens seks geen hiv over te dragen. Onderzoekers hebben nu mogelijk een ‘vrouwelijke’ vervanger gevonden voor het kapotje.

Het is geen geheim dat jaarlijks miljoenen mensen besmet raken met hiv. Wetenschappers zijn daarom volop bezig om alternatieven te verzinnen voor het condoom. Een vaginale ring moet uitkomst bieden. Dit nieuwe preventiemiddel wordt vaginaal ingebracht en is bedoeld om vrouwen tegen hiv en andere soa’s te beschermen. De ring kan bovendien ruim van te voren worden ingebracht, zodat een hinderlijke onderbreking vlak vóór de liefdesdaad niet meer nodig is. Wetenschappers van Population Council hebben nu laten zien dat zo’n ring bij apen lijkt te werken.

Makaken

De onderzoekers gebruikten een groep makaken om erachter te komen of vaginale ringen met het stofje MIV-150 de overdracht van het virus tegenhielden. Het ging hierbij om shiv, een combinatie van hiv en siv. De ‘s’ in siv komt van het Engelse woord simian, dat aapachtig betekent. Dit virus is het neefje van hiv en komt voor bij verschillende apensoorten in Afrika.

Het ene deel van de makaken kreeg de experimentele voorbehoedsmiddelen en het andere deel werd voorzien van placebo’s. Bij beide groepen werden vervolgens het shiv-virus ingebracht en na twee weken werden de vaginale ringen eruit gehaald. Slechts twee van de zeventien ‘beschermde’ makaken raakten besmet. Daarentegen liepen elf van de zestien ‘placebo-apen’ het virus op.

Er waren echter ook makaken waarbij vlak vóór de virusblootstelling de vaginale ring werd weggehaald. De achtergebleven stoffen zouden voor bescherming moeten zorgen, maar vier van de zeven apen raakten toch besmet. De onderzoekers zijn verrast dat de ringen twee weken moesten blijven zitten om effectief te zijn.

Vaginale gel

Het uiteindelijke doel van Population Council is om een ring te ontwikkelen die vrouwen voor drie maanden in hun lijf kunnen laten zitten. Tot die tijd is diepgaand onderzoek nodig om zogenaamde microbiciden (een gel of ring met hiv-remmers) uit te vinden die veilig zijn voor mensen. Dus als je zeker wilt zijn, blijft een condoom voorlopig het enige wapen tegen soa’s.

Bron: Population Council via EurekAlert!

Beeld: Andrew Conn










Meer Nieuws