Varkens zijn de nieuwe ratten

André Kesseler

10 November 2010 16:00

Ze zijn helemaal in. George Clooney schijnt er eentje te hebben, net als de Beckhampjes, Paris Hilton en Megan Fox. Maar volgens een nieuw rapport zijn minivarkentjes ook uitermate geschikt als laboratoriumratten.

Een vijf jaar durend, door de Europese Unie gesponsord onderzoek wijst uit dat deze varkentjes beter geschikt zijn voor allerlei proeven dan bijvoorbeeld muizen, ratten of cavia’s. Volgens het rapport lijkt het varken in veel opzichten op de mens, niet alleen wat anatomie betreft, maar ook als je kijkt naar bijvoorbeeld het hart, de huid en het spijsverteringskanaal. De effecten van bepaalde medicijnen zullen daardoor ook veel meer overeenkomsten vertonen met het effect op mensen, dan wanneer daarvoor muizen worden gebruikt. En vanwege hun prettige maat en hun gewicht van zo’n 60 à 70 kilogram zijn de dieren veel gemakkelijker te houden dan normale varkens.

Overigens worden de minivarkens, waarvoor de Hilton-achtigen van deze wereld al snel 1000 euro neertellen, al sinds de jaren zestig voor dit soort proeven gebruikt. Maar door het rapport zouden dat er weleens heel wat meer kunnen worden en dat zal Marianne Thieme niet erg blij maken.

Mocht je er eentje willen hebben, check eerst even het filmpje, want de microbeestjes blijven niet zo heel erg micro. Zo’n grappig minivarkentje groeit namelijk uit tot fomaat labrador…

Bronnen: The Independent


Meer Nieuws