‘Vegetatieve’ Belg communiceert niet

KIJK-redactie

17 February 2010 10:36

De ‘vegetatieve’ patiënt Rom Houben blijkt toch niet te kunnen communiceren met de wereld, zegt zijn behandelaar, de Belgische wetenschapper Steven Laureys.

We schreven hier al dat er twijfels waren over de communicatie van Rom Houben. Op het filmpje van de man, waar hij met behulp van Facilitated Communication ‘sprak’ met de wereld, leek het er sterk op dat zijn therapeut de woorden voor hem intikte. Na een onderzoekje van Steven Laureys (Universiteit van Luik, België) blijkt dat ook inderdaad het geval te zijn.

Laureys liet Rom vijftien voorwerpen zien zonder dat zijn therapeut daarbij was. Houben moest daarna de namen van die voorwerpen intikken op zijn toetsenbord. Dat lukte hem geen enkele keer. Houben heeft niet genoeg kracht in en controle over zijn rechterarm en -vinger (die niet helemaal verlamd zijn) om te kunnen tikken, zegt Laureys.

Toch twijfelt de wetenschapper er niet aan dat Houben bij bewustzijn is. Zijn brein is maar iets anders dan het brein van een gezond iemand. Er moet alleen nog een bruikbare manier gevonden worden om met hem te communiceren.

De 46-jarige Rom Houben raakte 23 jaar geleden door een auto-ongeluk in coma en was sinds die tijd als vegetatief gediagnosticeerd. Hij werd wereldberoemd toen bleek dat hij wel bij bewustzijn was, maar niet kon communiceren met de wereld.

Bronnen: New Scientist, Spiegel Online International

Beeld: EPA/ANP


Meer Nieuws