Vergeten Egyptisch blauw duikt op in Spaanse kerk

KIJK-redactie

11 May 2010 13:00

De kleur Egyptisch blauw is aangetroffen op een altaarstuk in een Spaanse kerk uit de twaalfde eeuw. En dat is vreemd, want sinds de val van het Romeinse rijk in het jaar 476 was men lange tijd niet in staat de bijbehorende verf te maken.

De verf met de aparte kleur bestaat uit kopersilicaat en calcium, en wordt door archeologen gezien als de eerste synthetische verf ooit gemaakt. Egyptisch blauw werd veel gebruikt door de oude Egyptenaren en de Romeinen, maar voor zover bekend is met de val van het Romeinse rijk ook de kennis over deze speciale verf verloren gegaan. Toch hebben wetenschappers nu met speciale röntgentechnieken aangetoond dat blauwe pigmenten op het altaarstuk van de Sant Pere-kerk nabij Barcelona Egyptisch blauw zijn.

Hoe de verf in de Sant Pere-kerk is opgedoken, is een raadsel. De meest logische verklaring is volgens de wetenschappers dat de bouwers van de kerk stuitten op Romeinse resten van de verf. Niet ondenkbaar, aangezien de Middeleeuwse kerk gebouw is op een Romeinse ruïne.

De kleur in de kerk is maar op kleine schaal aangetroffen. Dat doet vermoeden dat de Spaanse schilders maar een kleine hoeveelheid van de verf hebben gevonden.

Bronnen: FECYT – Spanish Foundation for Science and Technology, via PhysOrg.com

Beeld: Oliver Bonjoch/CC-BY-SA-3.0 Unported


Meer Nieuws