Veroorzaakt aluminium de ziekte van Alzheimer?

kijkmagazine

07-11-2012 09:00:29

Aluminium en Alzheimer

“Vroeger hoorde je geregeld dat je geen voedsel in aluminium moest braden, omdat dat de ziekte van Alzheimer kon veroorzaken”, mailt KIJK-lezer J. Bart naar de redactie. “Nu zie je steeds vaker dat tv-koks gerechten bereiden in aluminiumfolie. Hoe zit dat?”

Een terechte vraag. In de jaren zestig werd aluminium door verschillende studies in verband gebracht met Alzheimer. Bij deze vorm van dementie vormen zich in de hersenen bepaalde ophopingen, waarin onder meer het metaal aluminium zit. De link was dus snel gelegd. Maar uit vervolgonderzoek is nooit een direct verband aangetoond tussen aluminium en Alzheimer. Zo hebben mensen van wie de nieren niet in staat zijn om het metaal uit het lichaam te verwijderen, geen grotere kans op de ziekte.

Vooralsnog lijkt er dus geen reden te zijn om géén aluminiumfolie te gebruiken bij het koken. En mochten die inzichten ooit veranderen: de stof komt zo wijdverbreid voor in ons voedsel en drinkwater dat een pakketje uit de oven weinig extra risico zal opleveren.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijk.nl!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar