Vingerdruk laadt batterij op

Marysa van den Berg

24-06-2011 10:00:09

Is de accu van je mobiele telefoon alweer leeg? Een simpele tik van je vinger  moet in de toekomst voldoende zijn om hem vliegensvlug weer op de laden.

Australische wetenschappers hebben onderzocht hoe mechanische druk kan worden omgezet in elektrische energie. Die energie kan via een dunne film snel worden overgebracht op de microchips van je mobiele telefoon of laptop. Op die manier kom je nooit zonder stroom te zitten.

Het principe dat hierachter zit, heet het piëzo-elektrisch effect. Kort gezegd houdt dat in dat bepaalde kristallen onder druk elektrische energie voortbrengen. “De kracht van piëzo-elektronica kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat schoenen tijdens het lopen mobiele telefoons opladen, laptops hun stroom verkrijgen uit typen en zelfs pacemakers kunnen dan aangedreven worden door de bloeddruk”, vertelt hoofdonderzoeker Madhu Bhaskaran van de RMIT-Universiteit te Melbourne.

Voorlopig genereert de batterij slechts 40 millivolt en 200 pico-ampère, nog lang niet genoeg om een mobiele telefoon van voldoende stroom te voorzien. Het verbeteren hiervan vormt dan ook de volgende uitdaging voor het onderzoeksteam.

Bron: Australian National University via PhysOrg.com

Beeld: Erik (HASH) HersmanPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws