Vis geeft soortgenoot kopstoot

André Kesseler

2012-06-14 16:00:22

Met een grote bult op hun kop doen bultkoppapegaaivissen hun naam eer aan. Twee van hen hebben eindelijk laten zien waar die eigenlijk voor is.

Bultkoppapegaaivissen (Bolbometopon muricatum) komen voor op koraalriffen in de Indische Oceaan, Stille Oceaan en de Rode Zee. Vermoed wordt dat de dieren, die meer dan één meter lang kunnen worden en tot 50 kilo kunnen wegen, de uitstulping op hun kop gebruiken om, in de zoektocht naar voedsel, stukken koraal los te rammen.

Of dat zo is, blijft voorlopig nog een raadsel, maar onderzoekers van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) zagen tot hun verbazing wel dat de dieren er elkaar mee te lijf gaan. Ze nemen een aanloop en rammen op volle snelheid met hun kop tegen die van een tegenstander. Hieronder het bewijs.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het ‘gekreun na de dreun’ komt overigens van de filmer, niet van de vissen.

Bron: Wired

Beeld: Richard Ling/CC BY-SA 2.0


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.