Vliegende schotel is superbehendig en razendsnel

kijkmagazine

26 March 2019 10:59

Een UFO, maar dan anders. Met zijn ongekende behendigheid zou de ‘vliegende schotel’ ADIFO een nieuw hoofdstuk voor de luchtvaart inluiden.

Zal het er dan echt van gaan komen? Schijfvormige objecten die door ons luchtruim razen? Wel als het aan de Roemeen Razvan Sabie ligt. De technicus ontwierp een soort vliegende schotel die niet alleen efficiënt, zeer behendig en razendsnel belooft te zijn, maar ook moeiteloos van richting verandert, tolt en draait, en zelfs ondersteboven kan vliegen.

Lees ook:

Flying saucer

Niet UFO, maar ADIFO, voor All-Directional Flying Object, doopte Sabie zijn uitvinding. Hij werkte hiervoor samen met onder andere aerodynamicus Iosif Taposu van het Roemeense lucht- en ruimtevaartinstituut en wil met de flying saucer een nieuw hoofdstuk binnen de luchtvaart inluiden. Want hoewel het idee van een vliegende schotel de meeste mensen misschien gek in de oren zal klinken, schetsen de makers een best veelbelovend plaatje.

Als de diskdrone ook nog de pootjes inklapt, en de vier propellers aan de bovenkant afsluit, is de aerodynamica compleet. © ADIFO Aircraft

Het kleine VTOL-toestel is onder andere uitgerust met vier afsluitbare propellers waarmee het verticaal kan opstijgen en dalen, en als een soort quadcopter rustig aan kan rondvliegen. De raw speed schuilt echter in de horizontale aandrijving; de twee propellers aan de achterkant, die later vervangen moeten worden door jets. Daarmee zou de ADIFO supersonische snelheden kunnen bereiken.

Wendbaar en vliegensvlug

De bijzondere vorm heeft het luchtvaartuig overigens niet voor niets. Geïnspireerd op de gestroomlijnde vinnen van dolfijnen, maakt die vorm de ADIFO in essentie namelijk één grote vleugel. Dit minimaliseert de luchtweerstand, waardoor de efficiëntie en de snelheid van het ding een flinke boost krijgen.

Moeiteloos zou de omnidirectionele vliegende schotel door het luchtruim razen. De behendigheid die de ADIFO door de propellers, jets en ‘stuwopeningen’ krijgt, maakt hem volgens Sadie ongekend behendig. © ADIFO Aircraft

Maar ADIFO zou niet alleen snel zijn, volgens de makers is de schijfvormige drone ook superbehendig. De acht openingen (zie afbeelding hierboven) kunnen krachtige luchtstromen uitblazen, waardoor het luchtvaartuigje mid flight soepeltjes van richting kan veranderen. Ook de apart aan- en uit te schakelen propellers (en jets) dragen aan die behendigheid een steentje bij.

In het filmpje hieronder zie je het ADIFO-prototype in actie:

Volgende stap

Een indrukwekkend plaatje schetsen de makers van de vliegende schotel. Maar zo ver is het nog niet. Momenteel is er namelijk alleen nog maar een onbemand, op afstand bestuurbaar, 1,2 meter breed prototype, dat wordt gebruikt voor de nodige tests. The real deal moet in de toekomst niet alleen supersonische snelheden halen, maar ook groot genoeg zijn om een of meer bemanningsleden te vervoeren. Momenteel zijn de makers op zoek naar partners om die volgende stappen in de ontwikkeling van de vliegende schotel ADIFO te zetten.

Bronnen: ADIFO Aircraft, New Atlas

Beeld: ADIFO Aircraft

KIJK 4/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Filmpjes