Vliegheldin Amelia Earhart blijft zoek

André Kesseler

08 March 2011 10:00

Op 2 juli 1937 verdween Amelia Earhart tijdens een poging om als eerste vrouw rond de wereld te vliegen. Vorig jaar werden in de buurt van de mogelijke crash site botten gevonden, maar DNA-onderzoekers hebben slecht nieuws.

Toen ze aan de poging begon, had Amelia Earhart al heel wat records gebroken. De eerste vrouw die over de Atlantische Oceaan vloog, een nieuw hoogterecord, de snelste vrouw die ooit van de Amerikaanse westkust naar de oostkust vloog. Maar tijdens een poging om rond de wereld te vliegen, ging er iets heel erg mis.

De eerste 35.000 kilometers van de reis, die ze vanuit Amerika in oostelijke richting aflegde, verliepen zonder problemen. Op 2 juli, net na middernacht, stegen Earhart en navigator Fred Noonan in hun Lockheed Electra vanaf Lae in Nieuw-Guinea op voor de 4113 kilometer lange vlucht naar Howland Island, een vlekje  in de Grote Oceaan.

Tegen de ochtend ving de Itasca, een Amerikaans marineschip, een bericht op van Earhart: “We moeten zo ongeveer boven jullie zitten, maar we kunnen jullie niet zien. We hebben weinig brandstof over. We vliegen op 2000 voet.” Om 8.45 uur meldde Earhart zich opnieuw: “We’re running on line north and south.” Het was het laatste wat de wereld van haar zou horen.

Er kwam en gigantische reddingsoperatie op gang, maar op 19 juli, nadat bijna een half miljoen vierkante kilometer zee was afgezocht, werd de operatie, die tot dan toe 4 miljoen dollar had gekost, stopgezet. Het raadsel van Earharts verdwijning bleef.

Jaren later besloten mensen van de International Group for Historic Aircraft Recovery, kortweg TIGHAR, het Earhart Project te starten om op wetenschappelijk verantwoorde wijze onderzoek te doen naar Earharts verdwijning. Op www.tighar.org staat te lezen: “Uitgebreid onderzoek lijkt in de richting van Gardner Island te wijzen, de plek waar piloten van de Amerikaanse marine in 1937 op een atol dat officieel onbewoond was ‘recente tekenen van bewoning’ zagen. Het eiland, dat vandaag de dag bekend staat onder de naam Nikumaroro, maakt deel uit van de republiek Kiribati.”

Tijdens een expeditie in 2010 werden op het eiland drie mogelijk menselijke botten gevonden en die zijn aan een DNA-test onderworpen. Het resultaat daarvan is teleurstellend: Cecil M. Lewis Jr. van de Universiteit van Oklahoma meldt dat met de huidige technieken niet te zeggen valt of de botten überhaupt menselijk zijn. Nieuwe technieken zijn nodig om dat te bepalen en dan pas kan het DNA worden vergeleken met het genetische materiaal van een vrouwelijk familielid van Earhart.

Bronnen: CNN


Meer Nieuws