Vliegjes doen straaljagers na

KIJK-redactie

11-04-2014 16:00:55

Fruitvliegje

Wetenschappers van onder andere de TU in Delft hebben opmerkelijk vlieggedrag bij fruitvliegjes vastgesteld. Als de vliegjes een dreiging detecteren, kunnen ze binnen één honderdste van een seconde totaal van koers veranderen.

De fruitvliegjes kunnen hun vleugeltjes ongeveer tweehonderd keer per seconde bewegen. Dat betekent dat ze bijna binnen één vleugelbeweging totaal van richting veranderen. Dit doen ze door hun lichaam op een straaljagerachtige manier te draaien, wat vijftig keer sneller gaat dan wij met onze ogen kunnen knipperen.

‘Hoe hebben wetenschappers dit dan kunnen ontdekken?’, zul je je afvragen. Hiervoor gebruikten ze drie hogesnelheidscamera’s. Die filmden een zogenaamde gevarenzone met lasers. Als de fruitvliegjes de lasers kruisten, veranderden ze drastisch van koers. Het filmpje toont hoe dat eruit ziet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zoutkorrel

Fruitvliegjes hebben hersenen die niet veel groter zijn dan een zoutkorrel. Toch kunnen ze in een heel korte tijdsperiode gevaar inschatten en nauwkeurig van richting veranderen. Dit is erg complex gedrag; volgens de onderzoekers vergelijkbaar met dat van grotere dieren zoals muizen. Hoe dat allemaal in zo’n klein zoutkorreltje past, is de volgende vraag waar de wetenschappers zich mee gaan bezighouden.

Fruitvliegjes zijn trouwens sowieso interessante beestjes voor de wetenschap; kijk hier voor meer voorbeelden.

Bronnen: ScienceWired

Beeld: F. Muijres/University of Washington

Tekst: Tom GerritsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis