Vliegtuigen en subs kunnen communiceren

Laurien Onderwater

24-08-2018 08:59:08

onderzeeboten vliegtuigen

Een aan het MIT ontwikkeld systeem laat vliegtuigen en onderzeeboten met elkaar communiceren. En dat is zeer welkom.

Tot op heden kunnen onderzeeboten onder water niet goed gegevens uitwisselen met vliegtuigen, aangezien beide verschillende signalen gebruiken. Radiosignalen, uitgezonden door vliegtuigen, dringen niet in water door. Daarom maken onderzeeboten onder het wateroppervlak gebruik van sonar. Maar die akoestische signalen breken dan weer niet door het wateroppervlak heen de lucht in.

Een systeem dat vliegtuigen en onderzeeboten met elkaar draadloos laat communiceren, ontbreekt dus nog. Daar denken onderzoekers van het MIT iets op te hebben gevonden. Ze ontwikkelden een systeem genaamd translational accoustic-radio frequency (TARF).

Lees ook: Tip! Sluit de luiken van een onderzeeboot

TARF

TARF maakt gebruik van een onderwaterluidspreker die sonarsignalen direct op het wateroppervlak richt. De sonarsignalen reizen als drukgolven door het water op verschillende frequenties die overeenkomen met verschillende databits; 100 hertz komt bijvoorbeeld overeen met 0, en een 200 hertzgolf met 1.

Zodra deze drukgolven het oppervlak bereiken, ontstaan er kleine rimpelingen van slechts enkele micrometers in het water. Deze rimpelingen worden gedetecteerd door een ultragevoelige radar die boven het water hangt, en de eentjes en nulletjes omzet in een bericht.

Het team heeft naar eigen zeggen ruim 500 tests met TARF-systeem gedaan in watertanks en zwembaden waar het in staat was om sonarberichten, zoals Hello from underwater, af te lezen.

Andere koek

Natuurlijk is een zwemband of een watertank wel wat anders dan open zee en volgens de onderzoekers werkt TARF voorlopig alleen bij rustig weer. Daarom zijn ze nu hard bezig om het communicatiesysteem te laten werken op volle zee en onder alle weersomstandigheden.

Maar als TARF eenmaal naar behoren werkt, biedt het legio mogelijkheden. Niet alleen kunnen onderzeeboten, duikboten en onderzeeërs (ja, daar zit verschil tussen) dan eindelijk berichten sturen naar vliegtuigen. Ook kan het systeem worden gebruikt om onder meer de black box te vinden van in zee gecrashte vliegtuigen. Heul nuttig dus.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: MIT News, New Atlas, BBC News

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes