Vliegtuigmotoren worden socialer

Naomi Vreeburg

06-02-2018 12:59:35

vliegtuigmotoren

Rolls-Royce heeft het project IntelligentEngine gelanceerd. En de naam verklapt het al een beetje: dit moet leiden tot slimme vliegtuigmotoren die met elkaar communiceren.

Het van origine Britse bedrijf Rolls-Royce is niet vies van een beetje toekomstmuziek. We schreven bijvoorbeeld eerder al over de futuristische scheepvaartplannen van het bedrijf. En nu hebben de bouwers tijdens de jaarlijkse Singapore Airshow laten weten ook het een en ander in petto te hebben voor vliegtuigmotoren.

Ze moeten namelijk meer met elkaar communiceren en dat wil Rolls-Royce met het project IntelligentEngine voor elkaar zien te krijgen. Met behulp van Big Data en machine learning moeten de motoren signaleren dat er iets mis is en dit doorgeven aan de overige motoren en andere ondersteunde systemen. Ook zouden ze met deze technologie veranderingen in de omgeving kunnen ‘waarnemen’ en hierop anticiperen.

Betrouwbaarheid

Naast deze zogenoemde connectedness en contextually awareness is er nog een dure Engelse term die tijdens het presenteren van het project meerdere keren werd genoemd: comprehending. Dit betekent dat de vliegtuigmotoren moeten leren van hun eigen ervaringen en die van de andere motoren om steeds beter in hun werk te worden.

Klinkt vaag? Vinden wij ook. Maar Rolls-Royce is ervan overtuigd dat het de efficiëntie en betrouwbaarheid van de motoren gaat verbeteren en uiteindelijk kosten en risico’s zal verminderen. Naarmate 2018 vordert, zullen de vliegtuigmotor- en scheepvaartbouwers ons steeds meer informatie over het project geven. Ondertussen houden ze ons zoet met een filmpje:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: New Atlas, AviationPros.comPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis