Vlinder geeft het goede voorbeeld

André Kesseler

16 August 2010 16:00

Wetenschappers van General Electric gaan op basis van vlindervleugels sensors bouwen waarmee explosieven en drugs kunnen worden opgespoord.

Drie jaar geleden werd bij GE ontdekt dat de microscopisch kleine structuren onder de kleurig patronen in een vlindervleugel reageren op kleine hoeveelheden chemische stoffen in de lucht. Ze veranderen dan van kleur. Door die veranderingen te meten, zou je kunnen nagaan om wat voor stof het gaat en hoe groot de concentratie is.

Eind vorige week maakte GE bekend dat het 6,5 miljoen dollar krijgt van DARPA, het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger, om die eigenschappen te kopiëren.

Verwacht wordt dat de sensors heel goedkoop in grote hoeveelheden zijn te produceren en dat de toepassingen niet beperkt zullen blijven tot het opsporen van drugs en explosieven. Met de nieuwe sensors kunnen ook de emissies van allerlei fabrieken in de gaten worden gehouden, voedingsstoffen worden gecontroleerd op de aanwezigheid van giftige stoffen, of als een soort ademtest dienen waarmee bepaalde aandoeningen kunnen worden opgespoord.

Bronnen: Wired

Beeld: General Electric


Meer Nieuws