Voetballertjes langzamer na ‘kopballen’

KIJK-redactie

28-02-2013 09:15:57

Het koppen van een bal lijkt misschien onschuldig, maar uit een nieuwe studie blijkt dat jonge voetballertjes minder goed presteren na een potje hooghouden.

Voor het onderzoek, gepubliceerd in PLOS ONE, moesten meisjes tussen de 15 en 18 jaar oud direct na hun voetbal- en kopbaltraining een speciaal iPad-spel spelen. Het spel bestond uit twee opdrachten: druk zo snel mogelijk op het witte vierkant dat op een onverwacht moment oplicht (wat de wetenschappers Pro-Point noemen) en druk daarna juist op het vierkant dat aan de overkant ligt van het oplichtende witte vlak (Anti-Point). En wat bleek? De meisjes die voetbal speelden, waren duidelijk langzamer in het Anti-Point-spel dan hun niet-voetballende leeftijdsgenoten.

Maar waarom waren de voetbalsters alleen langzamer in een van de twee spellen? Volgens de onderzoekers komt dit doordat dat de voetbalsters wel op snel reageren als het gaat om een reflex (klikken op wat oplicht), maar langzamer reageren als ze iets bewust moeten doen (juist op het tegenoverstelde vlak klikken).

Uit eerder onderzoek bleek al dat mannen die hun hele leven hebben gevoetbald, lichte hersenbeschadiging hebben opgelopen. Maar of de sport ook invloed had op beginnende spelers, was nog de vraag.

Bronnen: PLOS ONEPublic Library of Science via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar